Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият Конституционен съд: Лисабонският договор съответства на конституцията

Договорът от Лисабон не противоречи на чешката конституция. Това е решението на Конституционния съд в Бърно. Решението беше приветствано от премиера Ян Фишер, очаквайки подписа на президента Вацлав Клаус.

Договорът като цяло не противоречи на основния закон на страната, решиха петнайсетте съдии. Съдът отхвърли и другиге текстове в жалбата на деветнайсетте сенатори, които оспорваха действащите Маастрихтски и Римския договор.
Решението е окончателно и блокира нови атаки в съда от страна на президента Вацлав Клаус или други противници на Договора. Съдиите обаче не могат, според правомощията си, да препоръчат промени в закона. подобно на Конституционния съд в Германия.

"Конституцинният съд не е място за политически дискусии", припомни между другото председателят Павел Рихетски. Критики бяха отправени и към определените като опит за "обструкции" внесени на три пъти допълнителни материали към становището на сенаторите. Сенаторите от своя страна обявиха това за свое право и обмислят жалба в Европейския съд заради нарушения в процедурата по изслушването на 27 октомври. Сенаторите недоволстваха още от съдебната процедура и проевропейския натиск върху председателя Павел Рихетски и Съда в Бърно.

"Съдът не отговаря и на въпроси ...", поясни Рихетски, явно имайки предвид въпросите, зададени от президента Вацлав Клаус в становището му като страна по делото за Лисабонския договор. Няма и граждански закон, по който да се проведе референдум, каквито предложения имаше от страна на Клаус.

Не е ясно дали и кога президентът Вацлав Клаус ще подпише Договора. От 4 до 7 ноември той ще бъде на посещение в САЩ. Позитивно решение на Съда в Бърно беше едно от условията му, за да подпише договора и така да завърши ратификацията в целия Европейски съюз. Клаус заяви, че няма да има повече претенции, след като получи в края на миналата седмица поисканите от европейските лидери гаранции-изключения от Хартата за основните човешки права.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна