Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бил Клинтън се извини за глобалната финансова криза, тръгнала от САЩ

42-ят американски президент Бил Клинтън се извини за негативните последствия от глобалната финансова криза, която започна в Америка и за кратко време се разпространи в целия свят. Клинтън участва заедно с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер и други бивши държавни ръководители в двудневната Босфорска международна конференция на тема „Лидерство за мира, който може да продължи”.

В словото си бившият американски президент подчерта, че пълноправното членство на Турция в ЕС е една от най-важните теми за перспективата на самия съюз, както и за установяването на траен мир в Близкия Изток.

По време на моето управление ние осъзнахме каква важна роля ще играе Турция в ХХІ-и век,” каза Клинтън, който похвали проислямисткия лидер Реджеп Ердоган, че е успял да съхрани светския характер на Турция. Герхард Шрьодер на свой ред отбеляза че, настоящото турско правителство е извършило революционни по своя дух реформи за евроинтеграцията на страната.

Бил Клинтън се извини за това, че последното американско правителство начело с Джордж Буш, не е успяло да овладее разрастването на „ипотечната криза”(безразборното раздаване на кредити за жилища в Америка) и последвалата рецесия след фалита на американската глобална финансова група „Лемън Брадърс”.

Криза беше показателна за съществуващата икономическа и политическа нестабилност, от което сериозно пострада и имиджът на Съединените щати” – изтъкна още бившият американски лидер, който добави, че след всичко това на преден план вече излиза Г-20, вместо Групата на 8-те развити страни.

В отговор на журналистически въппрос Клинтън потвърди, че няма намерение да се връща в активната политика, вместо това ще вложи всичките си усилия за борбата с бедността, болестите и климатичните промени в света.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна