Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е разочарована от решението на GM да запази "Опел"

Германското правителство е разочаровано от решението на „Дженерал мотърс” да запази собствеността на германската автомобилостроителна компания "Опел", вместо да продаде дял от 55 процента на канадския производител на автомобилни части "Магна интернешънъл"

По този начин се преустановява инвестиционен процес, който повече от половин година бе обсъждан с всички заинтересовани, обяви говорителят на федералното правителство.

Сега Берлин очаква "Дженерал" мотърс да върне в срок отпуснатите 1,5 милиарда евро за преходния период. На днешното заседание на правителството една от точките в дневния ред по настояване на канцлера Ангела Меркел е именно „Опел”.

Силно разочаровани от решението са работещите в заводите на "Опел" в Германия. Шефът на работническия съвет Клаус Франц смята, че заплашени от затваряне са предприятията на автомобилостроителя в Кайзерслаутен, Бохум и Антверпен. Очаква се работниците да оттеглят съгласието за съкращаване на разходите чрез намаляване на заплатите, прогнозира още той.

Остри реакции последваха и от министър-председателя на германската провинция Хесен Роланд Кох. В Рюселсхайм в Хесен се намира основното предприятие на Опел в Европа. Кох изрази загриженост за работните места и бъдещето на компанията.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна