Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Душков: За първи път виждаме такъв рестриктивен бюджет

Председателят на УС на НЗОК д-р Евгени Душков /вляво/
Снимка: БГНЕС

Месечните лимити на болниците ще бъдат намалени с 20%, за да влезем в рамките на бюджета, който се предлага, коментира в предаването "Преди всички" председателят на УС на НЗОК д-р Евгени Душков. Той уточни, че дори да се преструктурират болниците, това също изисква пари и издръжка.

"В бюджета са заложени около 830 милиона в резерва на БНБ. След като хората плащат 8% вноска, защо голяма част от тези пари ще стоят в резерв и няма да се ползват за здраве и променя ли се солидарният модел. Това няма ли да демотивира хората да плащат здравни вноски", попита Евгени Душков. Той отбеляза, че ще се бори докрай против тезата за доплащане в здравеопазването, докато такава огромна сума стои в БНБ и не се използва.  

По повод създадения обществен съвет в здравеопазването, който обединява синдикати, работодатели в системата и съсловни организации, Евгени Душков отбеляза, че доскоро подобен формат е бил немислим, но създаването на съвет с цел общи действия показва "голям проблем, който обединява всички и застрашава българското здравеопазване".  Точно в момент на криза за първи път виждаме такъв рестриктивен бюджет с толкова сериозни намаления, подчерта Душков.

Общественият съвет отправя покана за среща и дебат по проектобюджета за здраве, след което ще се предприемат действия, тип протест, "обществото да каже, че с такъв тип бюджет системата трудно би се справила", каза още пред "Хоризонт" д-р Евгени Душков.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени