Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Изкуството на барока" отново с концерти на европейско ниво

Фестивалът "Изкуството на барока" е най-амбициозният проект на сдружението Luxuria Europae. Третото поред издание ще започне на 7.ноември 2009 г. с концерт на консорта Кончерто Антико - един от малкото български ансамбли за старинна музика, който търси автентичния звук и четиримата музиканти в него изучават старинни изпълнителски практики, които представят на публиката. За откриването на фестивала те подготвят произведения от английски майстори, а програмата е със заглавие ‘Orpheus Britannicus’.

Следват концерт на Цветана Иванова - чембало (на 17.ноември); гостуване на Бароковия оркестър на Европейския съюз, ръководен от Петра Мюлеянс и с концертмайстор Зефира Вълова /освен в София на 21.ноември, те ще свирят и в Русе следващата вечер/; холандското трио CORDеVENTO ще участва в две програми (24 и 26.ноември), а за финал дуото Галина Драганова и Василий Илисавский, заедно със Зефира Вълова и Иван Илиев ще прескочат границите на бароковата епоха с музика от класицизма и романтизма.

 

 

Ерик Босграаф

 

Известният холандски блокфлейтист Ерик Босграаф отново ще бъде гост на фестивала и освен че ще свири в концертите на CORDеVENTO, ще направи майсторски клас и ще представи най-новия си компактдиск с музика от Вивалди, в който участват трима от българските му колеги.

 

 

 

Петра Мюлеанс

 

 

 

 Концертмайсторката на прочутия Фрайбургски бароков оркестър Петра Мюлеянс ще води концертите на Бароковия оркестър на ЕС, а нейна партньорка на сцената ще бъде и Зефира Вълова, избрана за концертмайстор и солист в това турне на състава.

 

 

 

 

Повече информация за фестивала "Изкуството на барока" и участниците в третото му издание можете да намерите в сайта  http://luxuriaeuropae.com.

Чуйте интервюто със Зефира Вълова, Иван Илиев и Явор Генов, излъчено в Алегро виваче на 3.ноември 2009 г.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени