Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: В енергийните проекти на Черна гора ще участват и български фирми

Български фирми могат да участват в строежа на нови топлоцентрали в Черна гора. Очаква се подписаното споразумение в областта на енергетиката да засили инвестиционния интерес на българските фирми да участват в енергийни проекти в Черна гора. Това стана ясно след срещата на президента Георги Първанов с черногорския му колега Филип Вуянович, който е на двудневно посещение у нас.

Президентът Георги Първанов отново декларира, че България подкрепя членството на Черна гора в НАТО и ЕС. Страната ни ще съдейства Черна гора да получи през декември план за действие за членство в Алианса. Първанов потвърди и българската подкрепа за либерализацията на визовия режим за черногорски граждани в ЕС.

В присъствието на двамата президенти икономическите министерства на двете държави подписаха споразумение за сътрудничество в енергийната област. Президентът Първанов подчерта необходимостта от активно сътрудничество в тази сфера, за да се преодолее енергийният дефицит в Западните Балкани през последните години. За тази цел черногорското правителство има намерение да изгради в бъдеще мрежа от водно и топлоелектрически централи. Очаква се в енергийните проекти в Черна гора да участват и български фирми, посочи Първанов.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна