Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел е заловил кораб, пренасящ стотици тонове оръжие от Иран

Израел обяви, че е заловил в сряда на 180 км./100 морски мили/ от бреговете си кораб, пренасящ стотици тонове оръжие от Иран, предназначено за радикалната шиитска организация Хизбулла в Ливан.

Иранският външен министър Манушер Мотаки веднага отхвърли обвиненията на Израел, че заловеният и ескортиран до израелското пристанище Ашдод кораб е пренасял иранско оръжие за Хизбулла. Неговият сирийски колега Уалид Моалем, който е на официално посещение в Иран, потвърди информацията, но уточни, че корабът не е пренасял оръжия от Иран за Сирия или Ливан, а сирийски стоки за иранския вътрешен пазар.

В същото време, според Израел, касите с оръжие са били скрити на кораба зад торби с цимент и са имали надписи на испански, китайски и английски. Това е най-голямото количество заловено оръжие и Израел е категоричен, че корабът, под флага на Антигуа, е идвал от Иран към Сирия и Хизбулла.

Последна реагира на обвиненията ливанската шиитската проиранска организация. В декларация Хизбулла също категорично отхвърли всякаква връзка с оръжията, заловени от Израел, като в същото време осъди израелското пиратство в международни води.

Иран и Сирия, които подкрепят Хизбулла, винаги са отхвърляли, че й доставят оръжие.Техеран твърди, че помщта му е единствено морална и политическа. Резолюция 1701 на Съвета за сигурност изисква разоръжаването на всички милиции в Ливан и забранява доставката на оръжие за тях.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна