Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Илиев: Държавата има всички доводи да развали сделките за царските гори

Министърът на земеделието Мирослав Найденов внася в съда иск да бъдат възстановени на държавата царските гори
Снимка: БГНЕС

"Въпросът с царските гори винаги е бил политически, винаги е имало много юридически доводи и възможност горите да бъдат върнати на държавата, но няколко правителства не посмяха да го направят", това мнение изрази в предаването "12+3" журналистът Димитър Илиев от вестник "Стандарт".

Когато е имало възможност тази реституция да не се прави, липсата на 1 подпис я прави възможна. Димитър Илиев обясни, че този документ стои в касата на лесничейството в Самоков - това е заявлението до областната управа, с което са поискани царските гори. Илиев каза, че заявлението първо е адресирано погрешно до областната управа, а впоследствие е изпуснат срока, в който може да бъде поискано горите да се върнат. "Открихме копие в лесничейството, изпратено от поземлената комисия, неподписано от тогавашния адвокат на Сакскобургготски Димитър Димитров. Впоследствие този документ много криминално е подписан в няколко министерства, сред които регионалното и земеделското", отбеляза Илиев.

Димитър Илиев разказа още: "С много страх през 2006-та някои хора говореха, че е имало страхотен натиск от страна на адвокатите и хора от НДСВ, виждало се е, че тези хора имат власт, която ще използват."    

"През 2006-та изчислявахме, че тези гори тогава, преди бума на имотите и икономическата криза, струваха 510 млн. евро", каза Илиев в отговор на въпрос какви са загубите на държавата от реституцията на горите.

Димитър Илиев бе категоричен, че има  достатъчно документи, които да докажат дали Сакскобургготски има юридически мотиви да претендира за тези гори, след като са били изпуснати сроковете, предвидени в закона. 

Журналистът коментира, че най-странен за него остава фактът, че Симеон Сакскобургготски и до ден днешен търси по съдебен ред имоти около двореца Врана, въпреки че документално разследванията са доказали, че дворецът е върнат с фалшиф нотариален акт.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна