Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Възможно е пенсиите да бъдат увеличени с над 5% от 1 юли, но таванът остава

Възможно е увеличението на пенсиите от 1 юли догодина да бъде с над 5%, но всичко зависи от приходната част на бюджета. Това каза в предаването "Преди всички" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той каза още, че е оптимист , защото всички прогнози, които са правени досега сочат, че след първото полугодие на следващата година икономиката ще започне да излиза от "този тупик". Въпреки че пенсиите най-вероятно ще бъдат увеличени от 1 юли, таванът на старите и новите пенсии остава същия и през 2010, уточни министърът. "Имахме намерение таванът за новите пенсии  от тази година да падне, но при дискусиите в МС предложението не се прие" уточни Младенов.
Заради мерките, които са предприети, безработните през последния месец са се увеличили само със 7000 човека, въпреки тежката криза. През месец октомври спрямо месец септемри са намалели заявките за масови уволнения, съобщи още министърът.
Тотю Младенов каза още, че  в бюджета твърдо е казано, че на полугодието заедно със социалните партньори ще бъдат водени разговори за нова политика по доходите, за нови размери на минималната работна заплата, за минималните пенсии и за политиката по пенсиите. "Надявам се, че оттук нататък мерките ще позволят да има по-строга финансова дисциплина. Надявам се, че след 1 юли догодина ще имаме възможност да мислим за по-високи доходи и пенсии." Той каза още, че има договорка с работодателите от 40000 обучени безработни по различните програми 32000 да бъдат наети на работа.
Министърът декларира още, че на края на първото тримесечие на 2010г. ще има драстична разлика между хората, които получават помощи сега и които ще получават догодина. Младенов беше категоричен, че помощите трябва да отиват при тези, които наистина се нуждаят от тях и това е един от приоритетите на министерството на социалната политика.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени