Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва отбеляза тържествено 68-та годишнина от парада на 7 ноември 1941

На Червения площад в Москва се състоя тържествено шествие, посветено на 68-та годишнина от историческия парад на 7 ноември 1941 г. По същото време в непосредствена близост руската компартия отбеляза с манифестация и митинг поредната годишнина от октомврийската революция.

На 7 ноември 1941 година, когато хитлеристките войски са само на 70 км от Москва, на Червения площад се провежда парад. Събитията от онези дни оживяха днес на историческия площад. Два танка Т-34 преминаха пред трибуните, където се бяха събрали десетки ветерани, а военните на площада разиграха театрализирано представление облечени в униформи от времето на Великата отечествена война. Шествието завърши с участието на 4 хиляди младежи от детско-юношески обществени обединения и военно-патриотични клубове.

По същото време само на няколко стотин метра от Червения площад активисти на комунистическата партия провеждаха шествие и митинг по случай 92-та годишнина от Октомврийската революция. Сред многото червени знамена със сърп и чук се виждаха и плакати с искания за оставка на сегашното правителството.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна