Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Кокинов: Засега няма да се търси отговорност от бившия министър Мутафчиев заради сделката с 30-те спални вагона

Засега няма основание да се търси наказателна отговорност от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев заради неизгодната сделка с 30-те спални вагона. Софийската градска прокуратура обвини за сделката бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов.

Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че никъде под документите за купуване на старите вагони не стои подписът на Мутафчиев.
Николай Кокинов: Интересното е, че фирмата „Арвекс” е била данъчно регистрирана в България. Тя е швейцарска фирма с представител Валентин Моллов и още едно лице – Кавдански, не го познавам. Г-н Моллов го свързвам с някогашната „Първа частна банка”. Интересното е, че преди да започнат преговорите, офисът на фирма „Арвекс” е бил в сградата на БДЖ. Като почват преговорите, внезапно, по разбираеми причини, си преместват офиса.

 

До 10 години затвор очакват Монов, ако бъде доказана вината му. Наказание обаче едва ли застигне облагодетелствалите се от „Арвекс”, призна Кокинов.

Николай Кокинов: Има една поговорка, че не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. В случая българската държава е платила необосновано много милиони за почти нищо. Парите са платени, а вагоните ги няма, но тези, които са тук, пък не отговарят на изискванията.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна