Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: До дни внасяме доклада за заменките в прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Докладът за нарушения при заменките на земи и гори е готов и в близките дни ще бъде внесен в прокуратурата. Това заяви в предаването "Преди всички" министърът на земеделието Мирослав Найденов. Според него в този доклад става дума за нарушения на "бивши ръководства на министерството на земеделието и храните и членове на политическите кабинети". Той каза още, че е възможно да има нови обвинения след като прокуратурата се запознае с документите.


Найденов спомена като успех на първите 100 дни управление стартирането и отпушването на програмата за развитието на селските райони. "Само преди седмица с премиера Бойко Борисов връчихме 216 договора на 186 общини на стойност над 400 млн.лева- това са реални пари, които отиват в изостаналите селски райони", каза министърът. Найденов припомни, че е стартирана и процедурата за преструктуриране на програмата, но спрямо това желание на българското правителство има известна съпротива от Европейската комисия. "Надявам се все пак на позитивно развитие по този въпрос", каза Найденов. "Просто декларирахме желанието си, вървим по процедурата", каза той.
"Земеделските производители бяха приети на най-високо ниво и получиха информация по повод бюджета", каза още министър Найденов. Той допълни, че първото нещо, което е направил на поста е да поиска максималния размер на националните доплащания и за това е било получено разрешение от ЕК. Найденов обаче уточни, че това се е случило през август, когато не е било ясно, че в края на годината дефицитът в републиканския бюджет ще бъде огромен. Найденов каза още, че в първоначалната рамка на бюджета за 2010г. доплащанията не са били заложени въобще, просто защото е нямало пари. Въпреки това,обаче, се е стигнало до записани във фискалната рамка 150 млн. лева, които са гарантирани 100%. Найденов каза още, че на земеделските производители ясно е било казано, че "тези пари, които отиват при вас ние ги взимаме от българското здравеопазване, образование и от сигурността на нашите граждани." Именно защото разбират тежката ситуация, земеделците не са максималисти в своите искания. "При тази ситуация на бюджета, за която не бива аз да се оправдавам, те имат гаранцията и на премиера, и на финансовия министър и лично моята, че всяка друга възможност, която се появи, ще отида за подпомагане на този сектор.", каза Найденов. Според него в момента "аграрният сектор е може би единстветният, който реално прави брутен вътрешен продукт". Найденов каза още, че предстои сключване на меморандум с асоциацията на търговските банки в България и че те са помолени да не бъдат рестриктивни към земеделските производители.

Мирослав Найденов припомни, че в момент на криза селскостопанският сектор има гарантирани средства в рамките на общата селскостопанска политика на ЕС . Министърът на земеделието допълни, че 44% от бюджета на ЕС отиват за общата селскостопанска политика. "Ние очакваме банките да предложат атрактивен продукт за програмата за развитие на селските райони", допълни министър Найденов.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени