Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Людмил Георгиев: На хленчещ народ 20 години преход не стигат

Снимка: БТА

"Краят на прехода дойде, но ако питате народа преходът може да продължи още два-три века; на един хленчещ народ преходът не стига, защото смята, че за 20 години може да постигне това, което хората са постигнали за векове". Това мнение изрази в предаването "Преди всички" проф. Людмил Георгиев, политически психолог. Според него, не можем да кажем, че сме изградили демокрация, преходът е свършил, "да си сложим ръцете на корема и да съзерцаваме демокрацията".

"Традиция е да се смята, че политическият елит е съставен предимно от боклуци, докато българският народ е надарен с безкрайно много добродетели", отбеляза още Георгиев. По думите му, България е в отлична позиция не само на Балканите но и в ЕС и може с "отворени очи" и с широко вдигнато чело да гледа другите.  Людмил Георгиев смята, че всички управления през 20-те години от 1989-та насам са дали своя принос за това. България не е зле и нямаме основания да се срамуваме, категоричен бе проф. Георгиев пред "Хоризонт".

За проф. Георги Каприев преходът е разочаровал хората с това, че сме очаквали от него да установи ценности, с които можем да живеем, а това не се е случило. Той очаква в близко бъдеще да настъпи "нормализация, свързана с общоевропейския начин на съществуване, защото иначе ще се "самоизядем". Проф. Каприев подчерта, че е дълъг разговор как се формира индивидуалната култура в нашите географски ширини, за да видим че има неща свързани с индивидуалността, нехарактерни за Запада.

"Започва да ме обзема тихо отчаяние, защото този пустинен остров, който ние поливаме, поливаме, поливаме, си остава все така пустинен", сподели проф. Каприев. Младите хора според него не се интересуват от политиката такава, каквато е в момента у нас.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна