Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова за сдържане на емоциите по казуса с президента

Премиерът Бойко Борисов определя казуса с импийчмънта на президента Георги Първанов като „сложен”. Борисов смята ситуацията за неприятна и призовава за компромис, включително и от президента, тъй като ставащото вреди на България.

"Всяка една партия си има своите основания и различни мотиви към момента от това, което знам, относно искането за свалянето на президента. Практически, знаейки, че Конституционният съд е формиран през последните години така, че няма да подкрепи такова решение, позволявам си да го кажа, просто ще си нанесем вреда, ако се продължи в тази посока действията ни в парламента.

Не мога да си обясня защо толкова рязко се действа и от двете страни. Очаквам разум от всички – да върнем назад емоциите, да върнем назад обидите, които всеки от нас може би е понесъл, защото аз продължавам да считам, че атаката му беше много несправедлива към нас за всичко, което сме направили, което правим, което се оценява в Европа в момента.

Във времето на финансово-икономическа криза събарянето на президентска институция или събарянето на правителство, нови избори просто ще ни извадят от правилния път и ще е лошо за всички," изтъкна премиерът.

 
Бойко Борисов съобщи, че майките на близнаци и майките-студентки няма да бъдат ощетени догодина. По думите му е допусната техническа грешка при внасянето на бюджета в парламента, която ще бъде поправена между първо и второ четене и майките ще продължат да получават помощите и обезщетенията, както и тази година.

Финансовият министър Симеон Дянков нито потвърди, нито отрече информацията и отказа да отговори на въпрос на „Хоризонт”, че отлагането за средата на годината на вдовишките добавки и на добавките „старост” за най-възрастните пенсионери е направено с цел да се запълни дупка в бюджета на МВР.

По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна