Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Саркози запалиха заедно пламъка на гроба на Незнайния воин в Париж

Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Париж, за да участва заедно с френския президент Никола Саркози в церемонията за годишнината от края на Първата световна война. 

Меркел и Саркози запалиха заедно пламъка пред гроба на Незнайния войн под Триумфалната арка в Париж. За първи път германски държавник участва в тази възпоминателна церемония по случай годишинната от края на Първата световна война, донесла победа на Франция и поражение на Германия.

25 години, след като Франсоа Митеран и Хелмут Кол са се поклонили заедно пред костницата на загиналите воини в Дуомон, Никола Саркози пожела днешният ден да бъде знак за френско-германското примирие, нужен, според президента, "за изграждането на споделено бъдеще".

Този жест на Париж идва година след смъртта на последния ветеран от Първата световна война, францизуна Лазар Понтисели, който почина на 110 годишна възраст.

Преди съвместната церемония Никола Саркози се поклони сам пред паметника на президента Жорж Клемансо - "бащата на Победата" на Франция.

Участието на Ангела Меркел в честването е пореден знак за затоплените напоследък отношения между германския канцлер и френския президент, които не бяха съвсем гладки през последните две години.
По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна