Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Ако земеделските преференции не отпаднат, търпим санкции

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Четирите вида данъчни преференции и помощи за земеделските производители, които отпадат догодина, са били заложени за гратисен период от 3 години при присъединяването на България към ЕС. Този период изтича на 31.12.2009 г. от 1-ви януари догодина трябва да премахнем тези преференции. Това обясни в предаването "Преди всички" председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянов.

За отпадането на облекченията при акциза земеделците ще бъдат компенсирани  - с предвидени 70-80 млн. лв. като преки плащания, които ще бъдат записани между първо и второ четене в закона за държавния бюджет, каза Стоянова.

4-те процента данък от корпоративното облагане отпадат и започват дълги процедури по нотификация, от които за съжаление земеделските производители няма да могат да се възползват през 2010 г. 

При подоходния данък и данък сгради "нямаме полезен ход, но увеличихме нормативно признатите разходи за произвоство на земеделска продукция от 40 на 60%, аргументира промяната Менда Стоянова.

Според нея, орязването на преференциите за замеделците "не е тенденциозно", защото ако не спазим изискванията ще има загуби по две линии - ще ни бъдат наложени глоби, а ползвалите преференциите ще трябва да ги върнат и то с лихвите.

"Настоявахме още в началото на тази година правителството да нотифицира държавните помощи, които се ползваха през първите три години", каза от своя страна Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в "Преди всички". За съжаление сега ни остава единствено да обвиняваме предходното управление, допълни той.

Отпадането на преференциите ще доведе до фалити на дребни земеделски производители, особено когато говорим за данък общ доход, прогнозира Ивайло Тодоров. Това са хората, които произвеждат плодовете и зеленчуците, очертава се все по-голямо намаление на българската продукция, каза още Тодоров и допъни, че земеделските производители не са изолирани хора, които искат все повече и повече. Те са наясно, че "бюджетът е доста пробит". 

От земеделския сектор ще настояват пред правителството и земеделската комисия в парламента да се предвидят възможно най-много средства, защото усилията трябва да се насочат към производството. "Очакваме то да съживи селските райони и да увеличи както заетостта, така и брутния вътрешен продукт", подчерта Ивайло Тодоров пред "Хоризонт".  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени