Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Всички губят от спора за импийчмънт, парламентът прилича на Хайд парк

Всички губят от спора за импийчмънт на президента - като вътрешнополитически климат в ситуация на тежки реформи и като международен имидж на страната, това мнение застъпи в предаването "Преди всички" политологът Борис Попиванов. По думите му, на това равнище на диалог между институциите на парламента е отредена "най-позорната роля" - вместо да гласува закони, "с декларации и подвиквания то насъсква политическия живот в една или друга посока и се превръща в своеобразен "Хайд парк".

Относно тезата, че случващото се между институциите сега предпоставя една по-дълга "позиционна война", Попиванов коментира, че контитуционният ни модел дава възможности "както за баланс между институциите, така и за позиционни войни".

Според него, премиерът Бойко Борисов няма интерес да води такъв тип битки особено на полето на международната политика, имайки предвид, че през последните месеци работи в посока подобряване на имижда на страната. Политологът каза още: "След като разбра, че е подведен, министър-председателят оттегли подкрепата си за т.нар. процедура по импийчмънт, за която е ясно, че основания няма."

Основният въпрос според Попиванов е каква точно е ролята на коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на "Атака" и Синята коалиция. Предвид електоралните им ниши, малко вероятно е точно те да искат повишаване на рейтинга на Бойко Борисов, заключи политологът.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна