Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившето ръководство на НЗОК е вършело нарушения

Бившето ръководство на НЗОК е вършело нарушения, твърдят депутатите от Синята коалиция Ваньо Шарков и Петър Москов. Те изнесоха данни от доклад на бившия директор на касата Румяна Тодорова от началото на ноември тази година. Документът е адресиран до консултантите на касата и в него се посочва, че критериите за хоспитализация на пациентите по най-скъпите клинични пътеки са необосновано разширени. Въпреки тази констатация здравният министър не е бил запознат с доклада, а касата не е предприела необходимите мерки, смятат сините депутати.

Според депутатите от Синята коалиция Здравната каса не е изпълнявала функциите си и вместо да информира здравния министър за нарушенията, бившият директор Румяна Тодорова е предоставила доклада на консултантите на касата. Петър Москов посочи, че за последните девет години броят на хоспитализираните пациенти се е увеличил със 70%, което не е възможно при отрицателната демографска тенденция, освен ако през България не е минала епидемия от чума.

Според Ваньо Шарков, цялата схема се е случвала със знанието на бившето ръководство на касата. Депутатът не изключи възможността за това да са взимани пари под масата. Експертна комисия към здравния министър ще провери случая. С него ще бъде запозната и прокуратурата.

В отговор Багряна Маркова, директор Връзки с обещствеността на здравната каса обясни за Хоризонт, че докладът е направен след одит на клиничните пътеки за инвазивна кардиохирургия. С документа е запознат председтателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов. Докладът е изпратен и до здравния министър и до петимата национални консултанти.

По повод твърденията на представителите на Синята коалиция, че бившето ръководство "вероятно е вземало пари, за да прикрива нарушения", Маркова обясни, че за това трябва да се произнесат компетентните органи.

В отговор, Багряна Маркова, директор "Връзки с обществеността" на Здравната каса", призова политиците да не произвеждат недоказани сензации. Пред "Хоризонт" Маркова обясни, че докладът не е таен и е направен след одит на клиничните пътеки за инвазивна кардиохирургия. Копие от доклада, с подписа на Румяна Тодорова, е изпратен на консултантите на втори ноември. В същия ден обаче, Тодорова е подала оставка. Идентично копие от доклада, но с подписа на заместника й, са получили председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов и здравният министър Божидар Нанев.

 

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна