Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското правителство разкри пакет от реформи за т. нар. "кюрдско отваряне"

Турското правителство разкри пред парламента дългоочаквания пакет от реформи за демократично отваряне, които касаят най-вече близо 15 милиона кюрди в южната ни съседка. Очаква се обявеният от управляващите в Турция план да даде нов тласък на евроинтеграцията на страната.

6 месеца откакто в Турция се заговори за т.нар. "кюрдско отваряне" на кабинета "Ердоган", вътрешният министър Бешир Аталай облече в конкретика новия пакет от реформи по време на изслушванията на лидерите на парламентарно представените партии в Меджлиса. Той амбициозно го определи като "проект за национално единство", целящ изравняването и повишаването на демократичните стандарти на турските граждани под мотото "Повече свободи за всички".  

Политическият момент дава исторически шанс за трайно решаване на наболелия кюрдски въпрос, който министърът призна, че не касае само проблема с тероризма на ПКК.

"Оръжията могат да замлъкнат само след 3 месеца, ако е налице сериозна воля за разрешаването на кюрдския въпрос" – отбеляза след това лидерът на прокюрдската партия Ахмет Тюрк.

По-основните моменти в плана включват създаването на независима комисия срещу дискриминацията, връщането на кюрдските имена на преименуваните населени места в югоизточните райони, правото на политическа пропаганда на майчин език по време на избори и изучаването на кюрдски в училищата и някои ВУЗ-ове. Предвиждат се и други промени за премахването на ограниченията върху културните права и кюрдската идентичност. На същия ден в държавен вестник излезе и решението за лицензирането за 24-часови частни телевизии и радиа на малцинствените езици, извън съществуващият целодневен кюрдски канал на държавната телевизия на кюрдски.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна