Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Косово се провеждат първите местни избори, организирани от косовските власти

В Косово днес ще се състоят местни избори, които ще са първите, организирани от косовските власти, откакто бившата сръбска област обяви независимост. Досега изборите в Косово бяха организирани от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.

Повече от милион и половина избиратели са призовани да гласуват в 2256 избирателни секции, за да изберат кметове и техните заместници в общинските съвети на 36 общини, включително столицата Прищина и в три нови, населени предимно със сърби общини - Грачаница, Ранилуг и Клокот.

За участие в местните избори са регистрирани 74 листи на партии, коалиции и граждански обединения. От тях 37 листи са на косовски албанци, 21 на косовски сърби, а останалите са на други малцинствени общности.

Въпреки голямото значение, което косовските власти отдават на тези избори, наблюдателите не очакват висока избирателна активност заради тежката икономическа ситуация и недоволството от работата на политическите партии у цялото население. Особено внимание се отделя на въпроса за степента на участие
на косовските сърби в тези избори. Президентът на Сърбия, сръбското правителство и влиятелната Сръбска православна църква заявиха, че няма условия за тяхното участие. Според сръбския министър за Косово участието на сърбите в избори, организирани от властите в Прищина, би означавало, че признават независимостта на Косово.

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу и специалният представител на Европейския съюз Питър Фейт на свой ред неколкократно призоваха косовските сърби да участват в изборите, подчертавайки, че те им дават възможност да се включат във
всички сфери на обществения живот. Сейдиу предупреди сръбската общност, че в случай на бойкот председателите на местните общински съвети ще бъдат назначавани съгласно съществуващите закони.

Изборите ще бъдат следени от наблюдатели от Европейския парламент и Европейската комисия. Силите на НАТО в Косово /КейФОР/ ще следят за сигурността и ще бъдат в готовност да реагират "в най-кратки срокове при
необходимост".

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна