Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Русанов: Фандъкова довършва мандата на Борисов в неговата сянка

Снимка: БГНЕС

Изборът на Йорданка Фандъкова едва ли ще промени с нещо управлението на София, става въпрос за довършване на мандата на Бойко Борисов и "под неговата сянка", мнението изрази в предаването "Преди всички" Валери Русанов от фондация "Аксес". Фондацията се занимава с периодичен мониторинг на дейността на общината.

Според Русанов, в избора на Фандъкова има два добри момента: новият кмет разполага с много комфортно мнозинство - ГЕРБ плюс десните формации, а освен това има и подкрепата на държавно равнище след толкова полемики и лоша комуникация между държава и община през последните години.

Въпреки добрите неща, свършени в общината, останаха и доста нерешени, допълни Валери Русанов. На първо място той постави административния капацитет на Столичната община, който бил "на много ниско равнище" , защото освен ниските заплати имало и "висока корупция и некомпетентност". За София е много важно да има по-работеща администрация, отбеляза Русанов.

Валери Русанов подчерта още, че доброто "на територията" на концесионните договори за чистотата е преустановяването на действалите 10 години договори с фирмите на Румен Гайтански-Вълка, което според него е "голямо отърваване на софиянци". София е затрупана от бали и имаме крещяща нужда от завод за отпадъци, посочи още Русанов и допълни, че вярва в спазването на последните дадени срокове - до две години да бъде изграден завод за боклука.

От фондация "Аксес" препоръчват на новия софийски кмет да обръща повече внимание на представителите на гражданското общество като коректив на местната власт.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна