Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Лазар Лазаров: Проблемът с ремонта на мостовете става почти нерешим

Снимка: БГНЕС

"При избора на пътни отсечки за рехабилитация мостовете се оставят за по-късен етап и по допълнителни програми, тъй като става въпрос за много пари, те се забавят и отлагат във времето; проблемът се натрупва и става почти нерешим". Това експертно мнение изказа в предаването "Хоризонт до обед" инж. Лазар Лазаров, директор на централния институт на пътните технологии към  Главна агенция "Пътна инфраструктура".

През 2006 г. бе започнато национално тригодишно обследване на мостовите съоръжения у нас, резултатите от него не бяха оптимистимни, напомни Лазаров. Намаленият бюджет за 2010 г. ще остави проблема нерешен и през следващата година, прогнозира инж. Лазаров.

Мостовете у нас са над 3 хиляди и пълното им обследване ще бъде процес, който не спира във времето и ще бъде поетапен, обясни инж. Лазаров.

Кметът на Ямбол Георги Славов казва пред "Хоризонт", че в последните 20 години в общината няма извършени основни ремонти на мостовите съоръжения, защото ремонтите са скъпи и бавни. Сред основните проблеми са огънати парапети, разрушена настилка, корозирали повърхности, тесни площи за пешеходците, предава кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. 

"Под мостовете е пълно с клошари и кучета, миризмите са ужасни, подходите за бебешките колички са неудобни и несъвместими с новите модели колички с три колела", разказват гражданите на Ямбол. Те споделят, че понякога след дъжд по мостовете има повече вода, отколкото под тях. 

На територията на община Велико Търново има 109 моста. Най-скъп е бил ремонта на строения през 1839 г. в квартал "Света гора" мост - струвал е над 600 хиляди лева, разказва кореспондента на БНР в старата столица Катя Чорова.

Основните проблеми според проверките в общината са малки габарити, ниска носимоспособност, еластини огради на мостовете. Пари за ремонт няма, липсват даже средства за текущо поддържане, свидетелства Катя Чорова. Дървеният "Владишки мост" например е опасен с изгнилите си греди. На Йордановден, когато се хвърля кръста, полицията спира гражданите, за да се избегнат инциденти. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени