Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Първанов защити БАН след нападките на С. Дянков

Президентът Георги Първанов определи като „агресивно невежество” квалификациите на финансовия министър Симеон Дянков, който нарече БАН „сталинистки продукт”, а работещите в БАН „феодални старци”.

Първанов посочва в статия, публикувана на сайта на президента, че след Освобождението ключови фигури на академията са Петко Каравелов, Иван Вазов и Константин Величков.

"Ако тези имена не говорят нищо на финансовия министър, то те са икони за всеки българин," пише Първанов и подчертава, че Академията има важен принос в българската наука.

Според Първанов в условията на криза на науката трябва да се гледа като на фактор на развитието. Тя винаги е била първата обичайна жертва на бюджетните ограничения, пише президентът.

Предходното правителство е първото, увеличило средствата за наука близо три пъти. Част от тези средства вече са съкратени, посочва Първанов. За следващата година средствата за наука са намалени с около 30-35%. Президентът смята, че науката не трябва да се финансира единствено на пазарен принцип „който оцелее”. В модела на финансиране освен бюджетни средства, трябва да бъдат и пари от бизнеса и европейските програми. Нужно е реформата в сферата на науката да бъде дългосрочна, смята Първанов.

Президентът изразява надежда, че при реформата в науката и висшето образование няма да се ползва подходът на механично съкращаване на структурни звена и научен състав. Той подчертава, че ще подкрепи усилията на правителството за обвързване на реформата със съдържателно преструктуриране с приоритетите и потребностите на обществото.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна