Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ: Иран може да строи други тайни ядрени обекти

В новия си доклад за иранската ядрена програма инспекторите на Международната агенция за атомна енергия иска повече разяснения за целта и характера на втория ядрен център в Ком и не изключват Иран да строи други тайни ядрени обекти. Иранският представител в Агенцията  от своя страна заяви, че  Иран ще продължи обогатяването си на уран и определи доклада за "скучен и повтарящ се".

В доклада си генералният директор на Международната атомната агенция подчертава липсата на сътрудничество на Иран, което не позволява да се определи иранската ядрена програма като цивилна. Техеран със закъснение обяви строителството на новия ядрен център в Ком, посочвайки, че е започнало през 2007 г. Според инспекторите, елементи на терена сочат, че строежът е започнал с пет години по-рано.

В доклада не се изключва възможността в Иран да съществуват и други секретни ядрени инсталации, които още не са заявени. Въпреки предписанията на ООН Иран да замрази този вид дейност и санкциите, Техаран упорства.

В реч, в понеделник президентът Махмуд Ахмединеджад отново подчерта "неотменното право на страната му да развива ядрена програма". От своя страна Турция очаква Техеран да отговори на предложението й да складира негов слабообогатен уран. Иран вече 3 седмици не дава отговор и на последното предложение на Международната атомна агенция за обогатяване на неговия уран в чужбина. Международната общност все по-трудно приема увъртанията на Техеран. Западните страни, но и Русия, и Китай започват да губят търпение и заплашват Иран с нови санкции.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна