Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: За първи път бюджет се приема без дебати

За първи път в България бюджет се приема без какъвто и да е дебат, което е прецедент, това каза в предаването "12+3" Румен Овчаров от Коалиция за България. Бюджет 2010 според него е "без физиономия и политика, чисто механичен".

"Г-жа председателката пет пъти помоли дебата да започне, никой от опозицията не пожела да вземе думата", репликира  Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Първо четене на всеки законопроект е всички да чуят критиките на едната или другата страна, допълни Стоянова.

Приказката за изхарчените пари да я забравят, тя е валидна до края на годината, призова Румен Овчаров управляващите. По думите му, "пицата ще бъде такава, каквато си я направят". "Не мисля, че изобщо ще има пица, защото за пица са нужни рецепта и технология, а тук има един доста "съмнителен буламач", гласи мнението на депутата от БСП и бивш министър. Той допълни, че правителството в момента "убива българския бизнес, като държавата му дължи милиард и половина". 

"Не можем да надхвърлим това, което можем сами да изкараме", коментира пред "Хоризонт" Менда Стоянова. За първи път има толкова голям спад на БВП - 10 милиарда и на приходите - 6 милиарда, каза още тя.

Стоянова отбеляза, че се се притеснява "планираните приходи да не се окажат надценени". При очакван спад на икономиката от 2% би трябвало да има и намаление на приходите, спадът се компенсира от допълнителна събираемост, но според Менда Стоянова, ако рецесията се задълбочи и не тръгнем да излизаме от нея, има вероятност заложените приходи да не се изпълнят.

Числата в бюджета са такива, че хората ще живеят така, както в края на 2007-ма и началото на 2008-ма, категорична бе Менда Стоянова. По думите й, при такава криза, "връщане с година и половина назад не е връщане". Бюджет 2009-та не се състоя и е провал на предходното правителство и предходното управление, е мнението на Менда Стоянова. 

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна