Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага промени в НК

 

Членовете на ВСС да отговарят като редови магистрати за нарушения по Закона за съдебната власт. Това предвиждат проектопромени в закона, които правителството одобри.

Въпреки, че членовете отговарят по Закона за съдебната власт, правосъдният министър Маргарита Попова каза, че имало колебания по прилагането на мярката.
Маргарита Попова: Сега, който е бил отстранен дисциплинарно от съдебната система и от ВСС за уронване престижа на съдебната система, не би трябвало повторно да може да се връща да работи като прокурор, съдия, следовател, но това не значи, че не би могъл да бъде юристи да продължава да упражнява юридическа професия.
Решенията за освобождаване от длъжност трябва да се публикуват в сайта на ВСС, гласи предложението.

С други промени, приети от правителството, в Наказателно-процесуалния кодекс се предлага полицаите също да извършват действия по разследване. В момента законът не дава тази възможност, което водело до натовареност на следователите. Служителите на МВР и военните полицаи да бъдат разпитвани като свидетели е записано още в предложенията.

Маргарита Попова: Как те свидетелстват навсякъде в ЕС. Те са непосредственият свидетел на местопрестъплението. Те трябва да разследват така, както цяла Европа разследва. Техните показания имат много голяма тежест.

За първи път се предвижда разпит с видеоконферентна връзка на територията на страната.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени