Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Тодорова: НЗОК пак ще бъде упреквана, този път за делегираните бюджети

Бившият директор на НЗОК Румяна Тодорова
Снимка: BGNES

Притеснитено е, че делегираните бюджети за лечебните заведения ще бъдат определяни от Управителния съвет /УС/ на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, т.е. пак касата ще прави политика в сферата и след това тя ще бъде упреквана за това. Това каза в предаването "Преди всички" д-р Румяна Тодорова, бивш директор на НЗОК. Тя каза още, че правилата на играта, свързани с новата бюджетна рамка все още не са ясни. "Не знаем акво ще правим с толкова много болници. 16 нови болници чакат да сключат договор след 1 януари. Колко средства ще бъдат отделени за тях? Министърът на финансите Симеон Дянков ще чака реформа, неведнъж го е заявявал. Но реформата не става от днес за утре.", каза Тодорова.

Тя обясни, че параметрите, които са били зададени на касата за проектобюджета са били едни, след това са променени на общото събрание на структурата, след което бюджетът допълнително е намален в Министерския съвет. Там 10 % оперативен резерв са намалени на 5%. Тодорова каза още, че проблемът е в болничната помощ, където средствата са значително намалени и където оперативният резерв вместо 250 млн. лв. е 125 млн. лв.
Последствията от няснотата в правилата ще се отразят на финансовата част, каза Тодорова, "но дано да не се отразят на пациента". Ако в един момент правилата се затегнат много, потърпевш ще бъде пациентът, твърди бившият директор на НЗОК.
Според нея в новата фискална рамка за дейността на НЗОК има още 2 рискови момента - при обсъжданията не се говори за средствата за лекарства, а 9 млн. са заделени за протезиране в стоматологичната помощ. "Тук въпросът е дали стоматолозите ще се справятс тези пари?", каза Тодорова.

(Л.Ц.)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени