Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бременност без тютюнев дим" е мотото на тазгодишния Ден без тютюнопушене

Международният ден без тютюнопушене преминава у нас под мотото "За бременност без тютюнев дим". По този повод Министерството на здравеопазването организира в 14 града анкети, дискусии и обучение за бременни, както и измервания на нивата на въглеродния окис. 56 лични лекари пък консултират пушачите как да откажат цигарите. Специалистите напомнят, че тютюнопушенето е предотвратим рисков фактор за над 25 заболявания.

Статистиката сочи, че у нас пушат между 30 и 55% от бременните жени. Пушачи са близо 40% от българите. Това са повечето от мъжете и 40% от жените. Само 5% от пушачите признават, че пушат от време на време. 70% от пушачите искат да спрат цигарите, но само 3% от тях успяват да се откажат от вредния навик сами и без чужда помощ.

Всеки трети тинейджър във Велико Търново е пушач, показва проучване, направено по профилактичната програма СИНДИ. Една трета от анкетираните са редовни пушачи. Близо 80 на сто от учениците са опитвали цигари, като половината от тях са направили това до 13-годишна възраст.

Изследването показва още, че при по-големите ученици - на 17-18 години, редовни пушачи са вече половината от тях. Над 50 на сто от анкетираните заявяват, че нямат намерение да се откажат от вредния навик.

По публикацията работиха: Мая Данчева, Андрей Борисов, Катя Чорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна