Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: По-високият акциз за алкохола няма да доведе до по-голям приход

Министърът на земеделието Мирослав Найденов
Снимка: BGNES

Вдигането на акциза за алкохола няма да доведе до по-голям приход, заяви в предаването "Неделя 150" министърът на земеделието Мирослав Найденов. Найденов каза, че през тази година реколтата от грозде е много добра, но заради кризата над 80 хиляди тона от продукцията на дребните производители са неизкупени. Смятахме, че ако не се вдигне акциза, те ще могат да го преработят в ракия, каза Найденов. "Събраният до момента акциз от селските казани е символичен, разходите по събирнето са по-високи от събраното", заяви още той.
Министърът на земеделието каза, че в момента за последните три месеца аграрния сектор е единственият , който бележи ръст от 3%, въпреки кризата.
Найденов каза още, че заради увеличения акциз е възможно да се увеличи производството на домашна ракия в нелицензирани спиртоварни. "Тази мярка няма да е продуктивна", каза още министърът.
Не сме се разминали с министър Дянков, имаме много по-добра комуникация, каза Найденов по повод различната позиция с финансовия министър. "Нормално е министър Дянков да предлага механизми за по-високи приходи", каза още той и предложи депутатите да намерят най-доброто решение по въпроса за размера на акциза за спиртните напитки.

(Л.Ц.)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени