Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО ще сезира ВАС заради двуезичието на документите за самоличност

ВМРО ще сезира ВАС заради двуезичието на българските документи за самоличност. От движението настояват новите документи за самоличност с биометричните данните, които ще бъдат издавани от март догодина, да са написани само на български език, тъй като европейското законодателство не задължават страните-членки да изготвят личните документи на два езика.

По думите на заместник-председателя на ВМРО-БНД Костадин Костадинов България е единствената страна-член на ЕС, чиито корици на задгранични паспорти са двуезични. Според Костадинов английският език е необходим единствено вътре в паспорта, но не и на корицата му.

"Ние в желанието си да станем по-разбираеми стигнахме до това да пренебрегваме своята собствена писменост и език", изтъкна Костадинов и посочи за пример Испания и Франция, където този документ е написан на езика на съответната държава.

От ВМРО-БНД допълват, че двуезичието на документите ни противоречи на Конституцията, където пише, че официален език е българският. Според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов сегашният им вид може да доведе до претенция от страна на различни етнически групи.

"С аргумента, че в България има 10% мюсюлмани, предимно турци, могат да поискат освен на български и текст на английски, да има и текст на турски," посочи Каракачанов.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени