Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Игнатов: Желаещите да станат учители се увеличават

Министър Сергей Игнатов
Снимка: БГНЕС


Противно на мрачните прогнози, че ще останем без учители, желаещите да стават учители се увеличават и то сред младите хора, току-що завършили образованието си. Това каза в предаването "Преди всички" министърът на образованието Сергей Игнатов

Сред основните си задачи, свързани със средното образование, той посочи работата за "по-ясни учебни материали и по-добро представяне на учебното съдържание", въпреки че системата за избор на учебници не може да се промени рязко. Самият Игнатов отказвал да пише учебник за 7-ми клас, защото пишел сложно, но се закани да прочете всички действащи учебници. По думите му, даването на "лесно усвоими понятия и бавното надграждане на информацията" е сред големите проблеми на днешното училищно образование.

Сергей Игнатов се съгласи с връзката между голямата неграмотност сред учениците и неразбираемо написаните учебници, но за неграмотността открои и други причини - "големият обществен срив от последните 20 години и сменените "герои на децата". 

Бъдещият Закон за училищното образование по отношение на дисциплината ще залага на активна работа между учителите и семейството, каза още министърът. Той припомни, че у нас проблемът за агресията сред подрастващите е започнал да се изследва едва през 2002-ра година.

До края на януари експертите ще представят конкретни материали за изпита след 7-ми клас, увери Сергей Игнатов.
Министърът на образованието планира още ежеседмични срещи в училища в София и страната, за да се информира за проблемите. "Едно е в министерството да ми кажат какъв е проблемът, друго е да ми го кажат учителите", мотивира се той.

 /Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна