Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2,5 млн. мюсюлмани се стичат в Мека за Хадж

Над 2 милона и половина мюсюлмани от цял свят  прииждат към Саудитска Арабия. Всеки добър мюсюлманин трябва да извърши поне веднаж през живота си поклонение в Мека – Хадж, един от петте стълба на Исляма.

В навечерието на събитието саудитските сили на реда са на нокти, опасявайки се от безредици и атентати. В продължение на 5 дни изключителните мерки, но особено санитарната сигурност, са засилени зарди опасността тази година от разпространението на вируса на грип А. 

Тази година поклонението в Мека е под знака на опасностите. Заплахата от грип А идва начело. 4-ма поклонници умряха в края на миналата седмица, саудитските санитарни власти са на щрек и засилват превантивните мерки. По улиците на Мека и Медина многобройни плакати дават съвети в случай на зараза с грип.

Истинска армия от лекари – около 20 000 са мобилизирани в двата свещени града. На летищата пристигащите от цял свят мюсюлмани са контролирани, без тяхно знание, от термични камери. С температура над 38 градуса, поклонниците трябва да бъдат лекувани, с риск дори да не извършат Хаджа и да бъдат върнати в страната си. Така спестявания на цял един живот са изгубени.

Опасност идва и от 65-те хиляди ирански поколонници, които смятат да организират антиамерикански демонстрации в петък. Преди две години, при сблъсъците между ирански поклон ници и силите на реда загинаха 400 души. Съществува също заплахата от Ал Кайда.

За предотвратяване на евентуални атентати, 100 хиляди полицаи и специал ни части са разгърнати в страната. Но главният риск са паническите движения в тълпата. През 2006 г. при такъв инцидент загинаха 364 души.

Кулминацията на най-голямото годишно поклонение в света е в четвъртък със събирането на над 2 милиона вярващи на планината Арафат край Мека.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна