Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Не сме предлагали писмено увеличение на акциза на алкохола

Снимка: BGNES

Не е било внасяно писмено предложение от депутата от Синята коалиция Кирчо Димитров за вдигане на акциза на алкохола. Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов в предаването "12+3". Той каза още, че предложението е било направено устно по време на заседанието, когато се е търсило баланс по различни бюджетни закони. Става дума за възможност за намаляване на осигурителната вноска с още един процент, вместо с 2%, с 3%, както и увеличаването на акциза за хазарта на 15%. В търсенето на баланс между тези неща се е разисквала и тази възможност, допълни Костов. "Но при положение, че другите предложения не са приети, ние не можем да предложим само това, което е изгодно на ГЕРБ и не заставаме зад него", каза още лидерът на ДСБ.

Костов каза, че това предложение не е свързано с предложението за здравната политика. Според него от "Синята коалиция"  са получили предложение да обмислят и да съгласуват с определени документи политики в областта на здравеопазването и други сектори, включително и по отношение на бюджета. Костов допълни, че от Синята коалиция са  заявили готовност да подкрепят бюджета, ако видят например намаляване на сроковете за връщане на ДДС и увеличаване на акцизите. "За съжаление няма да видим увеличение на акциза за хазарта на 15%, а това са 30млн.лв." Костов каза, че утре ще има специални дебати, за да се разбере, защо от ГЕРБ не предлагат увеличаване на акциза за хазарта, след като тази мярка се подкрепя от 85% от хората. "Това означава почти пълна подкрепа", каза Костов. "Наистина е необяснимо защо организаторите на големи хазартни игри трябва да получат с 30 млн. по-високи печалби, вместо тези пари да отидат за подмяна на апаратите на хората, на които се прави хемодиализа", каза още лидерът на ДСБ.

/Позицията на председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по двата казуса можете да прочетете и чуете ТУК/


Според Иван Костов, от Синята коалиция участват в дебата с ГЕРБ на всички нива, включително и в залата и се опитват да постигнат решение на конкретни проблеми като сочат източници на финансиране за тези допълнителни ангажименти. "БСП избраха друг модел-да не дебатират въобще и да излязат с някакво тяхно виждане. Това виждане ако го бяха предложили в залата, може би нямаше да издържи дебата, тъй като щяха да им бъдат потърсени аргументите за това, че България ще излезе от кризата през следващата година и трябва да има икономически растеж. Нещо, което е много съмнително като теза.", допълни Костов. Той каза още , че идеята да се посочат допълнителни приходи в бюджета в момента е много слаба и силно неаргументирана. "Нещата могат да бъдат видяни по-скоро в лоша светлина. Може би кризата ще продължи следващата година, може би спадът ще бъде не само 2%, а повече", каза Костов.

 

(Л.Ц.)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени