Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Светослав Обретенов

Светослав Обретенов

На 25.ноември 2009 г. се навършват 100 години от рождението на почитания български композитор и диригент Светослав Обретенов - патрон на Националния филхармоничен хор и на един от важните национални конкурси за млади музиканти, който се провежда в Провадия.
Творчеството му е неизменна част от репертоара на българските хорови състави, писал е и за деца, както и големи кантатно-ораториални произведения. Най-малко е позната театралната му музика, въпреки че навлиза в този жанр още като студент, работи с уважавани режисьори, а публиката припява някои от песните на Обретенов заедно с актьорите на сцената. През годините работи като театрален композитор и като хоров диригент в много читалища из цяла България.    

Голямата заслуга на Светослав Обретенов е създаването на Българската хорова капела, която постига големи успехи и на международните сцени, а по-късно приема неговото име.

Красимира Йорданова откри в Златния фонд на БНР разказ на сестрата на композитора - известната клавирна педагожка Люба Обретенова.
Чуйте рубриката Помните ли... от 24.ноември 2009 г.

 

/И.Г./

 

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна