Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за борба с корупцията образува три преписки срещу Искра Фидосова

Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към НС реши да образува три преписки срещу съпредседателят на ГЕРБ Искра Фидосова. Първата ще бъде за конфликт на интереси, втората по линия на парламентарната етика, а третата за съмнение за корупция.

Причината за преписките е подадения от Коалиция за България сигнал относно декларацията за конфликт на интереси подадена от Фидосова. Според сигнала Фидосова не е изпълнила задължителното условие на декларацията да посочи общата сума на кредитите, които има. Също така, тя е декларирала, че не развива дейност като едноличен търговец и не участва в търговски дружества или кооперации, затова се иска комисията да направи проверка с какви средства Фидосова обслужва своите четири кредита.

В декларацията на Фидосова също така става ясно, че тя не е декларирала дали към датата на подаване на декларацията е била действащ нотариус, което е противоречие със законодателството. По отношение на Закона на конфликт на интереси, Фидосова не е декларирала и обстоятелства свързани с нейната длъжност.

По трите преписки комисията трябва да се произнесе в 30 дневен срок.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна