Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижения на БФБ след спада на пазарите в Западна Европа

Днешният спад на капиталовите пазари в Западна Европа доведе до понижения и на БФБ. Борсовите индекси се оцветиха в червено, като имотният BGREIT загуби цели 2,61%, докато при останалите основни индикатори пониженията останаха в рамките на 0,03% при BGTR30 до 0,78% при SOFIX, който от своя страна се смъкна до 454,17 пункта. Оборотът за деня достигна до 6,48 млн. лева, при 1,38 млн. реализиран извън регулиран пазар. Сделките с облигации възлязаха на 1,25 млн. лева.

Над 800 хиляди акции от капитала на Девин АД се прехвърлиха основно на цена от 3,5 лева за акция, което доведе до ръст в цената на компанията от 7,22%.
По време на днешната търговия липсваха сериозни купувачи за книжата на Химимпорт АД, както бяхме свикнали напоследък, което се отрази в цената на компанията и при достигнатия оборот в размер на близо 5000 книжа доведе до спад в цената на обикновените книжа на холдинга от 1,36%.

Както често се случва най-търгуваното дружество на официален пазар бе Централна кооперативна банка АД, но днес при спад в цената на банката от 1,53% при прехвърлени 30 хиляди лота.

В червено се оцветиха още Катекс АД Казанлък със спад от 4,13%, а Корпоративна търговска банка АД и Холдинг пътища загубиха по над 1,5% от пазарните си оценки.

Не липсваха разбира се и печеливши компании. Тук могат да се посочат Стара планина холдинг АД и Спарки Елтос АД с ръстове съответно от 2,93% и 3,95%.

По публикацията работи: Момчил Бъчваров - ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени