Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хиляди мюсюлмани се стекоха в долината Мина като част от поклонението в Мека

Стотици хиляди вярващи мюсюлмани се стекоха в долината Мина, за да прекарат нощта там като част от годишното поклонение Хадж, което започна с проливни дъждове.

Точният брой на поклонниците тази година не е ясен, но според официален източник, визи са били издадени на  милион и 600 хиляди чужденци,  към които се прибавят и стотици хиляди жители на кралството. Саудитските власти посочват, че до момента няма инциденти, въпреки струпването на толкова хора. 20 хиляди медицински работници и 100 хиляди служители на реда се грижат за сигурността.

Ритуалът тази година протича и при засилена опасност от грипa А H1N1 и затова термични камери, поставени при влизането в долината, следят за хора с висока температура. Властите обаче  се опасяват повече от блъсканици и паника сред тълпата, отколкото от разпространението на болестта. 

 Ритуалът днес отвежда поклонниците на планината Арафат - кулминационен момент при Хаджа - където те трябва да замерят с камъни изображение на сатаната. След това вярващите трябва да върнат в долината Мина и да принесат в жертва овца, като по този начин припомят за жертвата на Абрахам.

Днес се очаква и традиционната антиамериканска манифестация на 65-те хиляди ирански поклонници. Според източник на иранската делегация, манифестацията ще се ограничи вътре в техния лагер, където хората ще се задоволят само със скандирането на лозунги срещу Съединените щати и Израел. Саудитските власти няколко пъти предупредиха иранската страна, че няма да позволят никакви политически изяви.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени