Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Трябва да търсим нови ресурси за развитие на икономиката

Почетният председател на Българския икономически форум Илиян Василев
Снимка: BGNES

Ако досега членството ЕС беше основният двигател, катализатор за развитие, то за съжаление той изчерпва своя ресурс, тъй като България е усвоила еврпопейската перспектива. Това каза в предаването "Преди всички" Илиян Василев -почетен председател на Българския икономически форум. Поредното издание на форума се открива днес.

Василев допълни още, че от тук нататък трябва да намерим както вътрешните ресурси за растеж като развитие на потреблението, на обществения пазар на вътрешни услуги, така и нови външни ресурси - не само на европейския пазар, но и в направления извън ЕС. Илиян Василев даде за пример възможността за привличане на инвестиции от Далечния изток и от Близкия изток. "Не мисля, че трябва да привързваме форума за началото или края на кризата, но  при всички случаи основното ще бъде следкризисното говорене", каза Василев.

Той каза още че се очертава опасно усещане за липсата на перспектива. Според него най-големите поражения от подобни икономически ситуации идват от ограничването на хоризонта на мислене. "Откриват се съвършено нови ниши, отварят се нови технологични перспективи и в този процес се надявам, че форумът ще стане разговор за това къде е България в тези процеси", каза Василев. Той каза още, че тази година организаторите се ограничват върху българската тематика, защото трябва да се намерят нови ресурси за растеж в страната.

(Л.Ц.)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени