Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Геков: И в момента има раздвижване на банковия пазар

Снимка: БГНЕС


"Не можем да очакваме от банковата система да се развива в динамиката на една възходяща икономика, някои предприятия сега са изправени пред непознати условия, нормално е банките да са по-консервативни и внимателни при даването на кредити, но истина е че и в момента има раздвижване на банковия пазар". Това обясни в предаването "Нещо повече" изпълнителният директор на Българската банка за развитие Ангел Геков.

Банката за развитие не може да реши проблемите на затруднения достъп до финансиране на малките и средни предприятия, но опитахме по антикризисната мярка на правителството чрез индиректно кредитиране през търговските банки да улесним достъпа до кредити на малките и средни предприятия, каза Геков. Това се случва по 2 кредитни линии - едната е за инвестиционно кредитиране и нови технологии, а другата за земеделските производители. Условията по думите му са конкурентни: дългосрочно погасяване, добри гратисни периоди и до 8% лихва.

Според Ангел Геков, задължително е търговските банки да са посредници в процеса, защото имат дистрибуторската мрежа и каналите да стигнат до малкия и средния бизнес в цялата страна. "Банката за развитие е специфична институция, прякото ни кредитиране е основно в дългосрочни инвестиционни проекти,  стартиращ бизнес и проектно финансиране", подчерта Геков.

Ангел Геков коментира идеята строители и хотелиери да си правят банки, или за т.нар. професионални банки по време на криза, като "не най-добрата и не най-подходящият инструмент".

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени