Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Христова: Не са водени конкретни разговори за повишаване на таксите в детските градини

Не са водени конкретни разговори за повишаване на таксите в детските градини, заяви пред "Хоризонт" Елена Христова от сдружението "Настоящи и бъдещи майки".

"От представители на Столична община ни беше поискана информация, съдействие, проучване на родителските нагласи и социална поносимост, ако щете, за евентуално такова решение на общината. Не сме коментирали цифри, не сме коментирали никакви детайли по въпроса. Преди една година имаше пускани анкети и проучвания. Родителите принципно бяха склонни да приемат такова увеличение на таксите от порядъка на 10-20 лева месечно", заяви Христова.

Продължава да се събират коментари и забележки от родители, които да помогнат на СО да усъвършенства процедурите по прием на децата в градините, но проблемите биха били по-големи при липсата на гражданско участие.

"Сегашният модел търпи критики и процесът е динамичен, но за съжаление е трудно да обясним какво би било, ако не участваше гражданското общество в този процес. Поне, според мен, липсата на някаква процедура, регламентирана, която да се спазва от всички, би довела до затваряне на системата на общинските детски градини, пълна непрозрачност и невъзможност за обикновените хора да ползват тази услуга. Сега поне шанс има", допълни Христова.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени