Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ осъди Иран, че е изградил тайно ядрен обект

Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, с която осъжда Иран, че тайно е изграждал ядрен обект и го призовава незабавно да замрази този проект. Резолюцията бе подкрепена от 25 членове на Управителния съвет на агенцията, сред които Русия и Китай.

Документът ще навреди на атмосферата, в която се водят разговорите на Ислямската република със Запада, заяви Али Асгар Солтание, постоянен представител на Иран в МААЕ. Според Солтание приемането на резолюцията не само че няма да подобри настоящата ситуация във връзка с иранската ядрена програма, но ще изложи на риск и успеха на процеса, започнат в Женева и Виена.

Британският премиер Гордън Браун призова Иран да спази ангажиментите си към международната общност и да се откаже от ядрените си амбиции. Браун подчерта също, че приетата от МААЕ резолюция е най-силният сигнал изпращан до сега на ислямската република.

"Светът изпраща сигнал на Иран, че това е напълно неприемливо, че вече знаем на какво ниво са ядрените му амбиции, и че той трябва да се откаже от тях. Това е най-силният сигнал, който съм виждал и следващата стъпка трябва да са санкции, ако Иран не постъпи както се очаква.", коментираБраун.

Русия също призова Техеран да приеме сериозно резолюцията и да осигури пълно сътрудничество на агенцията.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна