Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведският министър на външните работи на изненадващо посещение в Скопие

Под силен международен натиск за постигане на практически резултат днес край езерото Преспа се срещат премиерите на Гърция Георгиос Папандреу и на Македония Никола Груевски. Снощи ненадейно в Скопие пристигна председателствуващият Европейския съюз шведски министър на външните работи Карл Билд. Разговорът му с Груевски е продължил три часа.

"Не очаквам вето от страна на Гърция в Европейския съвет и ние работим това да не се случи. Сега всичко зависи от премиерите Груевски и Папандреу", каза тази сутрин Билд преди да отпътува от Скопие. "Нямам гаранции от премиера Груевски, но срещата беше полезна", допълни Билд, изтъквайки че става въпрос за двустранния спор между Гърция и Македония за името на републиката.

От решаване на спора пряко зависи евроатлантическата интеграция на Македония. Сега има реална опасност на 7- ми декември Европейският съвет да не й даде дата за начало на преговори за присъединяване, ако не бъде очертан компромис, който да доведе до приключване на спора.

В безпрецедентна за Македония съвместна статия, поместена днес във вестник "Дневник", шефовете на европейската дипломация Хавиер Солана и Оли Рен предупреждават, че "ако шансът не се използува сега, те не могат да бъдат сигурни кога или как процесът за интегриране на Македония в Европейския съюз ще се върне отново в дневния ред".

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна