Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саддам Хюсеин планирал атентат срещу сградата на радио "Свободна Европа" в Прага

Бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин е планирал терористичен удар срещу старата сграда на радио "Свободна Европа" в Прага. Това е една от трите предотвратени терористични атаки прeз изминалите години, за които съобщи чешкото контраразузнаване. Целта на удара е била "радиото да замлъкне", заради критиките към иракския режим, обясни пред чешка телевизия говорителят на службата Ян Шуберт. Иракският диктатор Хюсеин беше осъден на смърт и обесен през 2006 г..

За операцията са били използвани значителни финансови средствa, сочи разследването на чешката "Нова телевизия". Чешкото контраразузнаване е започнало да следи иракски агенти с дипломатически паспорти през 1999 г.  след получена информация, че се готви удар срещу медията на "Вацлавския" площад в Прага. Чешки агент проникнал в иракското посолство. Според плановете, ударът е трябвало да се осъществи от специално нает за целта апартамент, намиращ се на около 80 метра срущу сградата на "Свободна Европа".

Лично диктаторът Саддам Хюсеин е поръчал атаката да започне с противотанкова ракета RPG 7, но терористите са били модерно въоръжени с 11 пистолета, автоматични оръжия и др. Оръжията са били докарани на чешка територия с дипломатическо превозно средство. През април 2003 г. иракчаните доброволно предават това оръжие на чешките служби, а сградата на радио "Свободна Европа" става една от най-сериозно охраняваните в Прага.

Старата сграда на радио "Свободна Европа" на "Вацлавския" площад се ползва от медията от 90-те години, но в момента е към чешкия Национален музей. През май месец тази година радиото се премести в новия си дом на пражкия "Хагибор".

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна