Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саддам Хюсеин е планирал атака срещу базираната в Прага радиостанция Свободна Европа през 2000-та година

Бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин е планирал атака срещу базираната в Прага американска радиостанция Свободна Европа през 2000-та година, предаде АФП като се позова на чешкото разузнаване.

Саддам Хюсеин наредил на иракските тайни служби да нарушават предаванията на Радио Свободна Европа за Ирак и отделил съществени финансови ресурси за операцията. Станцията, която излъчва програми за страни с ограничена свобода на словото, ядосала Саддам, след като започнала предавания за Ирак през 1998 година, четири години след преместването си от Мюнхен в Прага. Иракските тайни служби наблюдавали сградата на радиото - бившият чехословашки парламент в Прага - от март 1999 година. Чехия е отправила дипломатически протест в края на 2000-та година, но иракски разузнавачи продължили наблюдението, което пък довело до изгонването на иракския консул от Прага. След атаките от 11 септември 2001 година срещу Съединените щати чешките власти изградиха бариера около сградата, а бронирани автомобили започнаха да я охраняват. Чешкото разузнаване по-късно откри, че иракчаните са планирали атака от прозореца на отсрещната къща.

Тази година радиостанцията, за която работят повече от 1000 журналисти и кореспонденти и предава на 28 езика, се премести в нова сграда в Прага.
По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени