Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Христов: Наказателните лихви при потребителските кредити може да се върнат

Снимка: Архив

Може ли да се върнат наказателните лихви при предсрочно погасяване на потребителските кредити? Бившият депутат и преподавател Минчо Христов смята, че вероятността за това е 100%. В предаването "12+3" той припомни, че преди  година с много усилия е успял да премахне тази лихва и само 4 гласа не му достигнали това да се случи и при ипотечните кредити.

В закона за потребителския кредит се казва, че "при предсрочно погасяване кредиторът има право на "справедливо обезщетение", а какво е "справедливо" само банките се знаят", мотивира се Минчо Христов. Той определи това като "безобразие" и допълни, че явно "банковото лоби се е активирало". За мен това е криминален закон, който обслужва банките, а не хората, каза ексдепутатът.

Той обясни още, че в други европейски страни когато върнеш предсрочно кредит, банката те награждава, а тук се получава точно обратното. По казуса с наказателните лихви Христов ще внесе официално писмо до премиера Бойко Борисов.

Минчо Христов разшири темата като каза, че в Закона за гарантиране на влоговете има "няколко капана, умишлено направени, за да бъдат ограбени 20-22 млрд. спестявания на гражданите. В текстовете пише, че изплащането на дължимите суми започва не по-късно от 20 дни, но няма краен срок", уточни Христов. Освен това валутните депозити щели да се изплащат в левове по курса от първоначалния ден на плащането, което означава, че при една финансова криза хората ще получат обезценени български левове, подчерта бившият депутат и настоящ преподавател Минчо Христов.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна