Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христина Вучева: Актуализация на бюджет не се прави в края на годината

Министърът на финансите Симеон Дянков показва как ще изглежда Бюджет 2010
Снимка: БГНЕС

Смисълът на актуализацията на бюджета е да се направи своевременно и по-рано, например когато предишните управляващи разбраха, че прогнозата им е нереална. Така проф. Христина Вучева, ексминистър на финансите и преподавател коментира тезата на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, че може да се наложи актуализация на тазгодишния бюджет. В обстановката, в която се намира страната ни и разнопосочните прогнози на международните анализатори е по-добре да има по-консервативен подход и по-реалистична оценка на приходите в бюджет 2010. Това обясни в предаването "Нещо повече" проф. Вучева. Според нея, няма нищо страшно, ако се реализират повече приходи и би било по-неприятно, ако сега приходите в бюджета се завишат, без да се реализират.

Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена палата каза за "Хоризонт", че не би нарекъл бюджет 2010 чак толкова кризисен, защото спрямо миналата година е почти същият, но без излишъците. Единствените ощетени според Чернев са в сектора на отбраната.

Идеята да се намали осигурителната тежест, за да има повече пари в бизнеса като антикризисна мярка не се случи във вида, който искаше бизнесът, изтъкна Георги Чернев. Под натиска на общественото мнение според него не е бил вдигнат акциза, който е трябвало "да запълни тази дупка, сега тя стои отворена и се реже, където може". По-големият въпрос по думите на Чернев е как администрацията ще събере приходите. Замислената сериозна реформа в данъчната администрация според много експерти ще влоши събираемостта, подчерта Чернев. Сериозен проблем е и че 1.5 млрд. лв. стоят блокирани в еврофондове, които трябва да се дадат на бизнеса, отбеляза още Георги Чернев.

Новата оценка на рейтинговата агенция"Стандарт енд пуърс" за България не е нито награда, нито постижение, а просто отчитане на фактите - каза в "Нещо повече" финансистът Емил Хърсев. Работата на тези агенции е като "директор на водопад", но поради липсата на по-добър измерител, рейтинговият индикатор продължава да се използва. Перспективите преди икономиката са кризисни и депресивни, с тенденция за покачване през идните три-четири години, отбеляза финансистът. Отдавна закъсняваме за еврозоната и причината не е в България, каза още Хърсев. Според европейски финансисти страната ни не отговаря на формалните критерии, но е твърде  възможно още тази година да се окаже, че отговаряме на маастрихтските критерии и да влезем отново в потенциален диалог със страните от еврозоната, е мнението на финансиста Емил Хърсев.

/ЯБ/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна