Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха бюджета за 2010 година

Точно в 2 часа и 13 минути рано тази сутрин, след почти 17 часа дебати, парламентът прие на второ четене бюджета за следващата година. Финансовият министър Симеон Дянков го нарече "крачка към излизането на страната от икономическата криза",  а премиерът Бойко Борисов посочи,че на всички се иска той да бъде с повече пари, но трябва да се съобразяват с реалността.

В бюджета са заложени над 17 милиарда приходи, 15 милиарда от които са планирани да бъдат от данъци. Почти 8 милиарда лева са заложените разходи за догодина. Преките налози няма да се променят, а осигуровките се намаляват с 2 процента. Увеличават се акцизите върху цигарите и данъкът върху хазарта. Приходите от  увеличението на хазартния налог ще отидат за лечението на онкоболни и за техника за хемодиализа.

Депутатите увеличиха средствата за здравеопазване със 70 милилиона лева, от
тях 60 милиона ще са за пациентите с онкологични заболявания. Въпреки направените предложения за повече пари по бюджетите на почти всички министерства, никой не получи над предвиденото.

Парламентът намали с 10 милиона лева първоначално заложения бюджет на Българската академия на науките и остави данъчното облекчение за младите семейства с ипотека. Семействата ще приспадат от сумата от годишните данъчни основи направените лихвени плащания по ипотечения кредит.

Еднократната помощ при раждане на първо дете ще остане 250 лева, за второ  - 600, а за трето и всяко следващо - 200 лева. Средният доход на член от семейството за получаване на детски помощи за догодина е 350 лева, а размерът на самите помощи ще е 35 лева.

Депутатите решиха още физическо лице, което е задължено, но не декларира или декларира невярна информация за доходите си, да се наказва с глоба в размер на 10 на сто от декларираната сума.

Според финансовия министър Симеон Дянков, бюджетът за следващата година гарантира финансовата стабилност. Министър-председателят Бойко Борисов пък благодари на депутатите, че макар и в този късен час са приели закона за средствата на държавата.

Народното събрание ще гласува на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване, в който 85 на сто от всички разходи догодина ще са за пенсии. Осигурителната вноска ще бъде намалена с 2 процента. На 420 лева се увеличава минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Размерът на обезщетенията за болнични,  безработни, майките с деца до 2 години и бременните се запазват на нивата от тази година.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна