Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Не се плашим от приватизацията на "Булгартабак"

Министърът на земеделието Мирослав Найденов
Снимка: БГНЕС

Средствата от бъдещата приватизация на "Булгартабак" могат да се използват за компенсиране на тютюнопроизводителите, чиито доходи рязко ще спаднат, каза в предаването "Преди всички" министърът на земеделието Мирослав Найденов. "Който е опитвал досега да приватизира "Булгартабак" си е отивал, но ние имаме намарение без страх да го направим, отдавна е изпуснат точният момент, а в годините назад "Булгартабак" е бил използван и за партийна каса", допълни Найденов.

Съгласно договора за присъединяване към ЕС България трябва да спре изплащането на субсидии за произведен тютюн тази година. Липсата на държавно подпомагане ще фалира сектора и ще остави без препитание цели региони, алармират тютюнопроизводителите. Страната ни все пак получи разрешение през 2010-та да се изплатят помощите за тютюневата реколта 2009 въпреки изтичането на гратисния период в тютюневата реформа. До 7 -ми декември купувачите на тютюн трябва да подадат информация за изкупените количества за тази година.

Регионалните поделения на държавен фонд "Тютюн" ще обработят протоколите за изкупуването на тютюна от тазгодишната реколта след 7-ми декември, обясни още земеделският министър. Догодина след месец юни, ако няма огромен дефицит и нарушение на бюджетния баланс, 80-те милиона лева за тютюнопроизводителите ще бъдат осигурени и разпределени на базата на протоколите. Обсъжда се възможността "Булгартабак" да бъде използван за инструмент за изплащане на субсидиите, защото фонд "Тютюн" ще бъде закрит, припомни министърът.  

"От ДПС питат какво ще става оттук нататък, от 2004-та е тютюневата реформа и те го знаят, до онзи ден лъгаха тези хора, че ще продължават да им изплащат парите", коментира министър Найденов.  По думите му, не са били стартирани програмите за алтернативно земеделие и алтернативна заетост. Според земеделския министър, единствената възможност за пренасочване на досегашните производители на тютюн е алтернативната заетост, но не непременно със земеделие. "Когато са печелили от тютюна толкова много, няма друга култура, която да им донесе толкова", категоричен е Найденов.   

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна