Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ обещават нов избирателен кодекс догодина

Снимка: БГНЕС

Рамката на новия изборен кодекс трябва да се заложи след широк обществен дебат и консенсус на всички политически сили, в началото на следващата година ще имаме нов избирателен кодекс - каза в интервю за "Преди всички" депутатът Тодор Димитров от ГЕРБ, заместник-председател на временната парламентарна комисия, която провери дали е имало изборни злоупотреби.

Според Димитров, има сериозно опорочаване на изборния процес и неотложна необходимост за ново изборно законодателство. Това обаче не означавало, че се поставя под съмнение легитимността на 41-то НС.

Мая Манолова от БСП нарече комисията излишна, навлизаща сериозно в сферата на други органи и власти - съд, прокуратура, следствие, ДАНС. Манолова каза, че комисията ще повтори изводите и анализите, направени от тях. "Тази комисия откри топлата вода, в доклада й няма нищо оригинално и ново, което да не е известно", добави Манолова и критикува комисията, че не е събрала материали, а е направила "препис на становищата на граждански организации".

Комисията извърши сериозни изследвания, а изводите й ще бъдат използвани от работната група по новото изборно законодателство, опонира й Тодор Димитров. Досега по думите му не е имало политическа воля за такова законодателство, което да се пребори с купуването на гласове и изборния туризъм. Той допълни, че все още имало изборни книжа, които не са предадени на ЦИК.

Мая Манолова от своя страна изтъкна, че с всеки следващи избори купуването на гласове придобива все по-уродливи форми и че не задължителното гласуване, а поведението на политиците е определящо за облика на изборите. Когато избирателната активност е достатъчно висока, процентът изборни нарушения е пренебрежимо малък, каза Манолова и припомни, че първата присъда за купуване на гласове била тъкмо срещу представители на ПП ГЕРБ.

Жалко ще бъде ГЕРБ тепърва да започва дебат по пороците в избирателната система, този дебат върви в обществото от няколко години, бе мнението на Мая Манолова.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна