Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБМД: Хората с психически увреждания са най-пренебрегвани от институциите в България

Хората с психически увреждания са най-пренебрегвани от институциите в България. Следват страдащите от умствена изостаналост и хората с физически увреждания. Това показва изследване на МБМД затова как работи системата за психично здраве на територията на Столичната община.

Колко са хората, страдащи от психични увреждания в столицата е почти невъзможно да се каже. Една от причините е липсата на електронна база с данни на хоспитализираните случаи. Пренебрегването на хората с психични разстройства от институциите прехвърля грижата за тях най-вече върху близките, констатира директорът на МБМД Мирослава Радева.
Мирослава Радева: Психично болният става по-обгрижен, когато е извършил някакво престъпление, защото той вече е признат като опасен за обществото. И тогава вече се стига до някакви извънредни грижи.

Други извод от изследването на МБМД показва, че служителите в социалните служби не се чувстват подготвени да работят с психично болни хора.
Мирослава Радева: За тях няма никаква разлика между това дали обгрижват пациент с физически увреждания, с умствена изостаналост или психично болни.

Изследването констатира още, че ниските социални осигуровки, проблемите със социалната адаптация и малкото лечебни заведения са основните проблеми на хората с психични разстройства в София.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна